Iklaneka

Friday, 25 March 2016

Koleksi Mutiara Kata 4

“ Jika kamu lahirkan kebaikan atau kamu sembunyikan atau kamu memaafkan kesalahan orang lain, sesungguhnya Allah itu pemaaf dan Maha Berkuasa – An-Nisa : 149”
“ Seelok-eloknya cuba dengar masalah orang lain dan cuba beri nasihat cara terbaik memecah kebuntuannya. Secara tidak langsung ini akan melatih diri kita menjadi lebih matang untuk menghadapi pelbagai permasalahan hidup.”
“ Berbuat baik kepada orang lain. Dengan menolong dan membuat jasa boleh mendatangkan ketenteraman, menaikkan rasa hormat diri dan bangga diri.”
“ Hadapilah masalah dengan penuh kepintaran dan ketabahan! Ingatlah bahawa Tuhan sentiasa bersama kita.” 


Ingatlah bahawa setiap masalah ada jawapan dan jalan penyelesaiannya. Selidiki lah puncanya dan carilah jawapannya.”

“ Apabila menghadapi kegagalan, ingatlah bahawa gagal itu bukanlah diri kita tetapi hanyalah ‘percubaan kita’. Kegagalan adalah sementara dan kejayaan adalah kegagalan yang diterbalikan."
“ Otak akan bertambah ‘tajam’ sekiranya diasah selalu. Asahlah ia dengan menyelesaikan masalah demi masalah, sesungguhnya orang yang berjaya terdiri daripada mereka yang bijak menyelesaikan masalah." “
“ Pastikan kita mendapat fakta, sebab dan punca masalah tersebut berlaku, sebelum kita cuba menyelesaikannya."
“Jangan kita mengimbas kembali dengan perasaan marah.Tidak pula memandang ke depan dengan perasaan takut,tetapi pandanglah sekeliling kita dengan rasa penuh kesedaran dan keyakinan."
“ Sekiranya kita tidak menghormati diri sendiri, jangan harap orang lain akan menghormati diri kita. Oleh itu kita hendaklah membina “self-esteem” yang tinggi supaya kita tidak mudah rasa tersinggung, terancam dan berasa rendah diri. ”
“ Kunci penghidupan yang lebih baik terletak pada imej diri seseorang. Maka untuk itu, kita haruslah berusaha membina imej diri yang sihat dan meyakinkan.”
“ Imej diri yang meyakinkan adalah gabungan diantara rasa hormat dan iktiraf diri, mesej yang disampaikan kepada diri, disiplin diri dan kawalan diri (self-control).” 
“ Anda menjadi seperti apa yang anda fikirkan. Bagi menukar keputusan, tukar pemikiran, perasaan dan tindakan.”

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...