Iklaneka

Monday, 29 August 2016

Kelebihan Menyayangi Orang Alim

"Diriwayatkan bahawa ada seorang pemuda yang sedang dihisab amalannya di hari pembalasan. Bila timbanganya diletakkan amalan baik dan amalan buruk yang dilakukan di dunia dahulu maka... berat timbangan amalan buruknya melebihi amalan baik yang dilakukannya. 

Lantas malaikat menariknya untuk dimasukkan ke dalam neraka tiba-tiba Allah mengarahkan malaikat tersebut berhenti sekejap.

"wahai malaikat ku sila kamu periksa semula amalan yang dilakukanya sekiranya ada amalan baik yang tidak terhisab.

Malaikat pun mencari-cari...kemudian beliau mengadap Allah dan menyatakan semuanya sudah dihisab.

Malaikat pun menarik pemuda tadi untuk dimasukkan keneraka. Sekali lagi Allah memerintahkan malaikatnya menahan sebentar pemuda tadi untuk di soal beberapa soalan.

Allah bertanya pemuda tadi " adakah kamu pernah menjadi murid kepada seorang alim?" jawab pemuda "tidak".

Malaikat menarik pemuda itu lalu Allah memerintahkan supaya ditahan pemuda tersebut untuk di soal lagi.

" Adakah kamu tinggal berjiran dengan orang alim semasa hidup kamu?"  jawab pemuda "tidak".
Seperti tadi juga malaikat menarik pemuda dan Allah menahanya.

Allah bertanya lagi " Adakah kamu suka memandang wajah orang alim?". jawap pemuda "tidak aku tidak pernah memandang  wajah sesiapa yang alim".

Allah bertanya lagi " Adakah kamu mencintai atau menyayangi orang alim? " jawab pemuda " aku tidak pernah menyintai orang alim"

Allah bertanya lagi " Adakah kamu melalui jalan yang telah dilalui oleh orang alim semasa kamu hidup?" jawab pemuda " aku tidak pernah melalui jalan yang telah dilalui oleh orang alim".

Malaikat menarik pemuda itu dengan kasar untuk dimasukkan kedalam neraka setelah mendengar jawapan TIDAK dari si pemuda itu TETAPI Allah masih menahan malaikatNya dari berbuat demikian dengan bertanyakan pemuda itu lagi .

Allah bertanya " Adakah kamu berkawan dengan seorang kawan dan kawan kamu itu ada menyanyangi seorang alim?" . Pemuda itu menjawab " ada, aku ada mempunyai seorang kawan sahaja yang menyayangi  orang alim tetapi yang lain semuanya seperti ku".

Lalu Allah memerintahkan malaikatnya sepaya mengambil pahala yang dia menyayangi kawan yang menyayangi orang alim. Malaikat menimbang pahala tersebut maka amalan baik melebihi sedikit dari amalan buruk. Lalu Allah memerintahkan supaya dimasukkan pemuda tersebut kedalam syurga.

Allah tidak pernah terlupa walaupun sedikit amalan baik atau buruk yang dilakukan oleh kita. Allah amat adil dalam menghukum hambanya.

Apakah kita masih tidak merasai kelebihan yang ada pada orang alim. Maha suci Allah....Benarlah Allah maha pemurah lagi maha mengasihani.

Wallahuaklam"

p/s : Assalamualaikum sahabat semua.. lama rasanye sy x update blog ni.. sempena hari kemerdekaan negara yg ke-59 sy nk mengucapkan selamat menyambut hari merdeka kepada semua rakyat Malaysia tak kira d'mana anda berada.. sama2 lah kita doakan supaya negara kita sentiasa aman damai & sejahtera... Wassalam....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...